Zlatý poklad – kurkuma

Dnes si užívám bílé pohádky za okny a křupání (a občas čvachtání) pod nohama. Tohle na zimě miluju. Jsou ale méně příjemné příznaky zimy (ač být určitě nemusí), které nás zastaví v zimních radovánkách a zaženou do tepla peřin s hrnkem v ruce.  A i proto píšu právě teď o kurkumě – nepostradatelné součásti mého života.

Čím dál častěji slýchávám i ve svém okolí, jak se těší šířící se oblibě a oslavě mnohostranných účinků na lidské zdraví. Vysloužila si přezdívky jako: „zlatý zázrak“ nebo „zlatá bohyně“. Bývá nazývána též indickým šafránem. Její kvality jsou známé také prostřednictvím ajurvédy a čínské medicíny, jejichž je prostředkem k prevenci i léčbě mnoha neduhů.

Kurkuma dlouhá (Curcuma longa) pochází z Asie a současným největším pěstitelem zdá se být Indie. Využívanou částí rostliny je oddenek. Z něho se získává po usušení a rozemletí sytě oranžový prášek. Poprvé jsem se s ním seznámila v koření kari – mám ráda indickou kuchyni a kari směsi mají u mě stálé místo. Kurkumu přidávám do zeleninových jídel, rýže basmati, polévek, brambor.

Později, když jsem se o kurkumě dozvěděla více, jsem jí začala popíjet s teplou vodou – jako čaj. Tehdy mou motivací bylo prospět svým játrům anebo vypudit nachlazenípřemnožené viry z těla pryč, zmírnit bolest v krku. Chvíli jsem odolávala než jsem si přidala kurkumu i do zubní pasty, kterou si vyrábím. Říkala jsem si, že bych měla určitě žluté zuby. A… světě div se… není tomu tak. Kurkuma v zubní pastě má funkci bělící! a protizánětlivou a po žluté barvě na sklovině ani památky. Společně s kokosovým olejem pečuje o mé dásně a eliminuje bakterie v ústní dutině. Pomáhá při bolesti zubů.

Kurkuma může vydatně prospět při onemocněních srdce, kloubů (revmatismus), dýchacích cest, trávicího ústrojí, jater a doporučuje se konzumovat i v případě rakoviny. Pomůže nám vyprovodit parazity ze střeva, lépe vylučovat žluč, čistit krev, rozpouštět krevní sraženiny.

Nejprospěšnější látka v kurkumě je kurkumin. Je to silný antioxidant, vyznačuje se silnými protizánětlivými a antimikrobiálními účinky. Podporuje imunitu a hojivé procesy v organismu. Působí i proti rozvoji nádorových onemocnění. Krom toho se používá jako přírodní barvivo nejen do potravin, ale i k barvení textilu. Je prospěšný v kosmetice (zlepší prokrvení a regeneraci, reguluje činnost mazových žláz, podporuje tvorbu kolagenu, urychluje hojení, eliminuje akné). Lze použít jako součást mastí nebo jako zásyp. Občas kurkumu vmíchám do mastí, které vyrábím, např. pro lepší hojení a antimikrobiální působení po operaci. A někdy si ji ráda přidám do pleťových masek a la „co dům dá“.

Právě se mi vybavila vzpomínka, když jsem se před mnoha lety učila rituální masáž pro nevěsty pocházející z Jávy zvanou Lulur – součástí tohoto několikadenního rituálu před svatbou je zábal ze směsi jogurtu a koření, která obsahuje též kurkumu.

Chceme-li nechat v těle působit pozitivní účinky kurkuminu, doporučuje se konzumovat 1-2 lžičky kurkumy 1-3x denně.  Do 3/4 l vody dáme 2-3 lžičky kurkumy a povaříme 3 min. Po 15 minutách louhování pijeme – můžeme si tuto dávku rozdělit do celého dne. Účinky se oslabují delším vařením a naopak zesílí přidáním pepře (látka v něm obsažená piperin zvyšuje vstřebatelnost, podobně i tuk).

V zimním období mám moc ráda tzv. zlaté mléko – do rostlinného (v mém případě, jinak i kravského) mléka přidám kurkumu, o něco méně skořice, pepře (chci-li se opravdu zahřát, tak kayenského), někdy zázvor, lžíčku kokosového oleje (někdo přidává máslo). To vše zahřeju a krátce povařím, po vychladnutí přidám lžíci medu.

Zajímavou směs s názvem Kurkuma latte má také firma Sonnentor – oblíbený to můj výrobce koření – ke koupi např. v Country Lifu.

Nejenže kurkumové mléko báječně chutná a zahřeje v chladných dnech, ale je to i skvělá prevence nachlazení, posílí imunitu a pročistí tělo.

S kurkumou na zdraví!

 

 

 

 

Jsem Víla ve městě a miluji tvoření z darů Matky Země. Propojuji naše duše, těla a životy se světem rostlin - bylin, esenciálních olejů a lahodné zdravé stravy. Učím lidi, jak žít i v civilizovaném světě přirozeně a v souladu s přírodou. Můj příběh si přečtěte tady >>
Komentáře
  1. leonardo napsal:

    Bardzo fajny pomysl na post

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.