Jak se lahodně zchladit v tropických dnech? 3 mňam raw polévky/ omáčky

Letošní léto vneslo i do českých krajin ochutnávku tropických dní… a to déle než kdykoliv předtím a něž asi kdokoliv čekal. Příval slunečních paprsků nás společně s přírodou zaskočil nepřipravené. Žádalo si to od nás invenci a nové návyky (např. myslet i na zvířátka a jejich pitný režim – umístit na zahrádky misky s vodou, protože běžně dostupné zdroje v přírodě vysychaly).

Mně obvykle v parných dnech stačí živit se melounem a saláty. Někdo se osvěžuje dobře vychlazeným pivkem. Co ale když se korálky tropických dnů navlékají jeden po druhém na nekončící náhrdelník?

Vařená jídla pro mne po většinu těchto dní byla pramálo lákavá. A tak jsem sáhla hlouběji do zásob svých raw receptů z období, kdy raw strava v mém jídelníčku převažovala a nechala jsem svou intuici, ať je aktualizuje ala mé současné tady a teď.

A tu je několik z těch laskomin, které mi zpříjemnily horké dny, kdy by se jeden nejradši i z kůže svlékl. Já jsem si jich užívala coby polévek, ale s malou obměnou (třeba přidat méně vody nebo více kešu oříšků či avokádo navíc) je můžeme převléknout do omáčkové konzistence a polít jimi dle gusta svého těstoviny nebo okurku, cuketu či červenou řepu nakrouhanou do spirálek na spiralizéru.

raw KOPROVÁ POLÉVKA/ OMÁČKA

1 – 2 porce (u nás 1, páč koprovku – tu já můžu a se svou vášní ke kopru jsem doma sama)

čerstvého kopru dvě hrsti

kešu ořechů 1 šálek

agávového sirupu 2 lžíce

jablečného octa 1 a půl lžíce (dávám dvě, páč jsem jeho velký příznivec)

3/4 šálku vlažné vody

černé soli dvě špetky

Kešu ořechy namočíme ve vodě na cca 4 hodinky, poté vložíme do kvalitního mixéru (používám Thermomix) společně s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme do hladka. Na ozdobu můžeme posypat klíčky z munga či pár celými kešu jádry nebo namočenými slunečnicovými semínky.

raw OKURKOVÁ POLÉVKA

2 porce

okurky 2

pórku cca 3 kolečka

jarní cibulky 1-2 zelené natě

avokádo 1

černá sůl 4 špetky

kari koření nebo kurkuma 2 špetky

pepř (ráda používám ajurvédskou kombinaci koření trikatu – směs dvou pepřů a zázvoru) 1 špetka – v horku nepřehánět

Tamari 2 lžíce

jablečný ocet 1 lžíce

koriandr pár kuliček a čerstvý na ozdobu (možno použít i kopr – dle gusta)

cizrna dobrovolně na ozdobu pár kuliček (předvařenou ve skle můžeme pořídit např. v DM drogerii v sekci bio potravin)

Okurky a avokádo oloupeme a společně s ostatními ingrediencemi rozmixujeme do hladka.

raw PAPRIKOVÁ POLĚVKA/ OMÁČKA

2 porce

papriky 4 ks

mini rajčátek 9 ks

kousíček červené cibule

avokádo 1 ks

Tamari či miso pasta 1 polévková lžíce

černá sůl 1 čajová lžička

provensálské koření 1 čajová lžička

pepř špetka

umeocet 1 polévková lžíce (nemusí být)

olej 1 polévková lžíce (přidala jsem Sacha Inchi coby „injekci“ pro zdraví, ale vhodný je např. olivový olej)

voda 1 šálek

mungo klíčky 2 polévkové lžíce na ozdobu nebo jako „drobení“ do polévky

I tahle polévka nám nezabere víc jak pár minut. Všechny ingredience společně rozmixujeme v dobrém mixéru do hladka. Můžeme si pohrát s chutí dle svých preferencí. Já přidala kupříkladu umeocet pro doplnění slané chuti, by soli nebylo příliš a také kvůli jeho blahodárným účinkům na zdraví. Koření mě napadlo původně přidat gulášové, ale když jsem si uvědomila, že obsahuje pálivé a tedy zahřívající ingredience a teploměr ukazoval přes 30 stupňů, zvolila jsem provensálské.

 

A ještě jedno zjištění a doporučení na závěr. U všech těchto jídel se vyplatilo před konzumací chvíli počkat. Proč? Chce to nechat ingrediencím časoprostor na to, aby se lépe spojily a sladily do fajné chuti. Hned po rozmixování se chuť může jevit docela jinak než po pár minutách, kdy se koření i sůl a Tamari vpije do zeleniny a už to má docela jiný šmak.

Nechte si chutnat 🙂

 

 

 

 

Jsem Víla ve městě a miluji tvoření z darů Matky Země. Propojuji naše duše, těla a životy se světem rostlin - bylin, esenciálních olejů a lahodné zdravé stravy. Učím lidi, jak žít i v civilizovaném světě přirozeně a v souladu s přírodou. Můj příběh si přečtěte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.